top of page

Buchtičky s krémem

Doba přípravy:

Doba vaření:

40 minut

Porce:

Úroveň:

Mírně obtížné

Recept sestry Marty

Suroviny

2 vejce

mléko

cukr

2 dkg droždí

0,5 kg polohrubá mouka

5-8 dkg máslo


Krém:

500 ml mléka

1-2 žloutky

kávová lžička máslo

3-4 kávová lžička hladká mouka

vanilková nebo citrónová příchuť

Postup

  1. Zaděláme si těsto jako na buchty, ale na dobré buchty.

  2. Ušleháme 2 vajíčka s cukrem do zpěnění.

  3. Do hrnečku v sladkém mléce dáme rozpustit 2 dkg droždí.

  4. K ušlehaným vajíčkům přidáme 1/2 kg mouky, zaděláme tímto mlékem s droždím

  5. a přidáme 5-8 dkg másla.

  6. Necháme zkynouti.

  7. Potom lžicí vykrajujeme malé buchtičky (těsto děláme raději řidší než hustší).

  8. Buchtičky klademe na pomaštěný pekáč, dobře mezi sebou promastíme a pečeme do růžova.

  9. Upečené rozdělíme jednotlivě na talíře na porce a polijeme krémem, který připravíme takto:

do 1/2 l mléka, které podle chuti osladíme, přidáme 1-2 žloutky, malou kávovou lžičku syrového másla a 3-4 vrchovaté lžičky hladké mouky. Můžeme přidat příchuť vanilkovou nebo citronovou, ale jenom z kůry.

Takto připravené mléko zakverláme a postavíme na plotnu. Jestliže se některá kuchařka bojí, může je postaviti do kastrolu s horkou vodou a v této vodě kverlat na prudkém ohni (bez vody jen na mírném ohni), až krém zhoustne. Pak jej sejmeme, chvilku kverláme, aby krém prochladl, a polijeme připravené buchtičky. Toto jídlo není neznámé, jenom opomíjené.


Buchtičky s krémem
Buchtičky s krémem
Buchtičky s krémem
Buchtičky s krémem
bottom of page