Suroviny
2 vejce
mléko
cukr
2 dkg droždí
0,5 kg polohrubá mouka
5-8 dkg máslo
Krém:
500 ml mléka
1-2 žloutky
kávová lžička máslo
3-4 kávová lžička hladká mouka
vanilková nebo citrónová příchuť
Postup
Zaděláme si těsto jako na buchty, ale na dobré buchty.
Ušleháme 2 vajíčka s cukrem do zpěnění.
Do hrnečku v sladkém mléce dáme rozpustit 2 dkg droždí.
K ušlehaným vajíčkům přidáme 1/2 kg mouky, zaděláme tímto mlékem s droždím
a přidáme 5-8 dkg másla.
Necháme zkynouti.
Potom lžicí vykrajujeme malé buchtičky (těsto děláme raději řidší než hustší).
Buchtičky klademe na pomaštěný pekáč, dobře mezi sebou promastíme a pečeme do růžova.
Upečené rozdělíme jednotlivě na talíře na porce a polijeme krémem, který připravíme takto:
do 1/2 l mléka, které podle chuti osladíme, přidáme 1-2 žloutky, malou kávovou lžičku syrového másla a 3-4 vrchovaté lžičky hladké mouky. Můžeme přidat příchuť vanilkovou nebo citronovou, ale jenom z kůry.
Takto připravené mléko zakverláme a postavíme na plotnu. Jestliže se některá kuchařka bojí, může je postaviti do kastrolu s horkou vodou a v této vodě kverlat na prudkém ohni (bez vody jen na mírném ohni), až krém zhoustne. Pak jej sejmeme, chvilku kverláme, aby krém prochladl, a polijeme připravené buchtičky. Toto jídlo není neznámé, jenom opomíjené.