top of page

Kichrí (Kičrý) s rýží a mungem

Doba přípravy:

Doba vaření:

Porce:

1

Úroveň:

Mírně obtížné

Dagmar Mrajcová

Suroviny

70g rýže ( basmati, jasmínová, kulatozrnná, kaphy celozrnná)

60g munga ( nebo červená čočka, mung-dahl, černá čočka, klasická čočka, adzuki,…)

Troška soli,  troška pepře, 1cm zázvoru, 1/4malé lžičky kurkuma, ¼ malé lžičky římský kmín, lžíce ghí (nebo olej),mrkev, cibule, česnek, a další koření dle chuti, kaphy si přidají hořčičná semínka a chilli, pitty si přidají koriandr a fenyklová semínka, váty si přidají dlouhý pepř pipalli nebo skořici. Můžete použít i kari koření.

Jako obměna může být místo mrkve dýně, brokolice, houby, květák, červená řepa, ….)

Postup

Namočíme mungo aspoň na 2 hodiny( nejlépe přes noc) do vody, pak vodu slijeme a dáme novou. Dáme vařit do změknutí mungových fazolí.( minimálně 30 až 40 minut)

Na oleji nebo ghí opečeme cibuli a česnek, přidáme římský kmín a u kaphy i hořčičná semínka a pitty fenyklová  a koriandrová semínka,a počkáme až koření po chvilce provoní, pak přidáme ostatní koření. Přidáme nakrájenou zeleninu, lehounce propečeme, podlijeme trošku vodou a dusíme do změknutí zeleniny, 10 až 15  minut. Vmícháme uvařené mungo a propláchnutou rýži, přidáme 2x tolik vody než je rýže ( asi 210ml) a vaříme do změknutí rýže, pak přikryjeme poklicí a necháme ještě dojít.

Váty  a pitty si posypou jídlo na talíři sýrem , Kaphy mohou použít na posyp uzené nebo marinované tofu.

Váty ještě mohou místo sýru použít mandlový parmazán ( drcené mandle a troška droždí Tebi).

Pitty mohou použít na posyp kokos a koriandrové listy.

Kaphy mohou použít na posyp různé zelené bylinky.

 

Příloha čerstvé zeleniny:

 Váta: rajčata, okurky, avokádo, sladkokyselá zálivka, olej

Pitta: zelené salátové listy, okurky, sladká zálivka, lehounce oleje

Kapha: čerstvé zelí, celer, ostrá kořeněná zálivka, olej nemusí být

Kichrí (Kičrý) s rýží a mungem
Kichrí (Kičrý) s rýží a mungem
Kichrí (Kičrý) s rýží a mungem
Kichrí (Kičrý) s rýží a mungem
bottom of page