Kynuté knedlíky

Doba přípravy:

Doba vaření:

8 minut

Porce:

20 kusů

Úroveň:

Mírné obtížné

Recept sestry Marty

Suroviny

hrubá mouka

sůl

mléko

droždí

vejce

povidla nebo různé ovoce


Posyp:

tvaroh, mák, perník, oříšky, cukr, máslo

Postup

  • Připravíme si hrubou mouku, osolíme a zaděláme vlažným mlékem.

  • Na 1/2 kg mouky 2 dkg droždí, necháme vykynout v hrnečku ve vlažném mléku.

  • Přidáme vajíčko, dobře vypracujeme asi tak tuhé těsto jako na buchty. Je dobře těsto dvakrát vypracovat.

  • Z vykynutého tvoříme bochánky; buďto je plníme povidly nebo různým ovocem, čerstvým nebo zavařeným. Možno je vařit také prázdné, a v tom případě je podáváme polité borůvkovým kompotem nebo jinou zavařeninou.

  • Důležité je vaření. Knedlíky musí být dobře vykynuté; házíme je do vařící vody.

  • Po 4 minutách je obracíme a vaříme další 4 minuty.

  • Opatrně je vyjmeme a každý knedlík uprostřed dvěma vidličkami roztrhneme.

  • Sypeme tvarohem, mákem, perníkem, oříšky, nebo pocukrujeme a omastíme.


Kynuté knedlíky
Kynuté knedlíky
Kynuté knedlíky
Kynuté knedlíky