Suroviny
hrubá mouka
sůl
mléko
droždí
vejce
povidla nebo různé ovoce
Posyp:
tvaroh, mák, perník, oříšky, cukr, máslo
Postup
Připravíme si hrubou mouku, osolíme a zaděláme vlažným mlékem.
Na 1/2 kg mouky 2 dkg droždí, necháme vykynout v hrnečku ve vlažném mléku.
Přidáme vajíčko, dobře vypracujeme asi tak tuhé těsto jako na buchty. Je dobře těsto dvakrát vypracovat.
Z vykynutého tvoříme bochánky; buďto je plníme povidly nebo různým ovocem, čerstvým nebo zavařeným. Možno je vařit také prázdné, a v tom případě je podáváme polité borůvkovým kompotem nebo jinou zavařeninou.
Důležité je vaření. Knedlíky musí být dobře vykynuté; házíme je do vařící vody.
Po 4 minutách je obracíme a vaříme další 4 minuty.
Opatrně je vyjmeme a každý knedlík uprostřed dvěma vidličkami roztrhneme.
Sypeme tvarohem, mákem, perníkem, oříšky, nebo pocukrujeme a omastíme.